Skip to content

Aleja Viktorja Bubnja

Avtor: Teofil Pančić

Prevod: Tomaž Gerdina

Del zbirke: Žepna Beletrina

Kategorija: Esejistika


  • leto izida: 2016
  • št. str.: 237
  • isbn: 9789612841683
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Verjetno bo marsikateri bralec knjigi Aleja Viktorja Bubnja pripisal podnaslov »potopis jugonostalgika, balkanskega vandrovca«. Drugi bodo rekli, da gre za zgodbe generacije pred in med razpadom države ter po njem. Za tretje bosta prevladali tema tujstva in izguba oziroma iskanje kakršnekoli družinske, nacionalne in osebne identitete. Predvsem pa bo bralca prepričal Pančićev upor proti človeški neumnosti, ki se na trenutke priplazi iz njegove vseprežemajoče himne človečnosti, ki jo odločno brani pred nasiljem političnih idej in vsakovrstnih ideologij.

Recenzije

»Aleja Viktorja Bubnja ni jugonostalgična knjiga. Morda je nekoliko nostalgična, ampak temu se besedila, ki temeljijo na avtorjevih spominih, le ne morejo v celoti izogniti in za kaj takšnega niti ni pametnega razloga. Aleja Viktorja Bubnja srbskega pisatelja in kolumnista Teofila Pančića je predvsem knjiga o človeški neumnosti. Seveda je vsebina locirana na območje bivše skupne države in prav tako je zamejena s časom, ki ustreza njenim zadnjim letom, samemu razpadu, vojni ter usodi držav, ki so iz nje nastale, ampak ne morem se znebiti občutka, da ta polpretekla zgodovina stopi v ospredje le tedaj, kadar je povezana izključno s človeško neumnostjo in nje posledicami. Če bi lahko zanemarili prostor in čas, s katerima je avtor (logično) determiniran, bi verjetno ne bilo napak, če bi zatrdili, da ta knjiga govori o kdajkoli, kjerkoli in komerkoli, a ker tega ne zmoremo, se moramo sprijazniti, da je ogledalo, ki ga avtor postavlja, namenjeno predvsem nam. Tukaj, zdaj in še malce nazaj, a ne dlje, kot v bližnjo preteklost. In Pančić to počne umetelno, v sofisticiranem in izbranem jeziku in tudi zaradi tega je Aleja Viktorja Bubnja vrhunski bralni užitek! (www.dobreknjige.si)«

O avtorju

Teofil Pančić (1965, Skopje) je novinar, kolumnist in literarni kritik. Kolumne objavlja v beograjskem časopisu Vreme, svoja analitična besedila pa v mnigih pomembnih mednarodnih revijah in časopisih. Leta 1999 je prejel novinarsko nagrado Jug Grizelj.

Več o avtorju