Skip to content

Balkanalije: odraščanje v času tranzicij

Avtor: Samira Kentrić

Del zbirke: Koda


Razprodano
  • leto izida: 2015
  • št. str.: 144
  • isbn: 978-961-284-046-4
  • cena: 24,00 EUR

O knjigi

Knjiga Balkanalije, odraščanje v času tranzicije, je avtobiografski grafični roman. Pripoveduje zgodbo o dozorevanju znotraj migrantske delavske družine, ko je skupna socialistična domovina krvavo razpadla v globalno tranzicijsko paradigmo privatiziranja in rangiranja vsakogar in vsega. Zgodba nam približa socialni portret deklice, ki odrašča v priseljenski delavski družini bivše SFRJ. Ima očeta, ki je bil včasih pastir, in mamo, ki je znala stkati tepih. Svoje bosansko, vaško muslimansko okolje sta starša zamenjala za slovensko, mestno, katoliško, in tako postala notranja migranta v deželi, ki je najbolj častila delavstvo.

Recenzije

»Avtorica je z Balkanalijami zagotovo magistrirala iz ilustracije, naslednji logični korak bi bil strip. S takim pristopom bi iz rahlo upehanega medija zagotovo izmolzla maksimum. In ustvarila something completely different. Če naj se izrazim v maniri osnovnošolskega socialističnega ocenjevanja ... Delo: 5, oblika: 5. Vsekakor knjiga za na vsako slovensko klubsko mizico. (Zoran Smiljanič, www.mladina.si)«

O avtorju

Samira Kentrić (1976, Ljubljana) je vizualna umetnica. Kot ilustratorka in oblikovalka je soustvarjala Dnevnikov Objektiv, Delovo Sobotno prilogo in časopis Finance, z založbo Beletrina sodeluje pri oblikovanju naslovnic nekaterih knjig. Ena izmed njenih ilustracij je bila leta 2010 uvrščena v prestižni American Illustration Catalog.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja