Skip to content

Beatus ille qui ...

Avtor: Matjaž Lunaček

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Kratka proza


  • leto izida: 2015
  • št. str.: 128
  • isbn: 9789612841157
  • cena: 21,00 EUR

O knjigi

Literarni prvenec Beatus ille qui … je zbirka kratkih zgodb, literarnih slik, ki jih uvaja znameniti Horacijev verz. Protagonisti so neobičajni ljudje, mestoma dobijo svoj glas tudi živali, dogajanje se giblje od posnetkov realnosti do prestopov v fantazijske sfere. Zgodbe v zbirki, čeprav raznolike, so tematsko povezane. Osredotočajo se na ključne, prelomne trenutke v življenju, ki vsakdan nepričakovano povišajo na raven brezčasja. Avtor se v zbirki na izviren način dotika problematike medosebnih odnosov ter večnih vprašanj o smrti, ljubezni in posameznikovi svobodi.

Recenzije

»Beatus ille qui … so prve besede znane Horacijeve pesmi, ki v utopičnem duhu pripoveduje o sreči človeka, ki se mu ni treba ubadati z družbenimi zadevami, s poslom, politiko ali vojaščino, ki živi odmaknjeno, skromno, družinsko, idilično, v stiku z naravo, živalmi in seboj, tako rekoč hobitsko. Lunaček, psihoterapevt in predlanski nominiranec za esejistično nagrado s knjigo Telovadci nad prepadom, se v prvem leposlovnem poskusu dotika arhaičnih in mitičnih podob, ki jih križa z usodo sodobnega človeka. Zgodbe so kratke, podobno kot njegovi eseji, pa tudi surove; včasih govorijo o škratih in o samurajih, čeprav se lahko dogajajo danes, v nas puščajo wagnerjanske vtise ali se začenjajo s: »Ko sem prvič videl Jezusa, še ni bil razglašen po vsem svetu. Živel sem v sosednji vasi, ki se ni kaj dosti razlikovala od njegove, zato ni bilo nobene potrebe, da bi hodil tja.« Po navadi jih pripoveduje vseprisotni pričevalec, njihov tok je prost, fantastičen, celo iracionalen, razpleti pa navidezno nedovršeni. Pa vendar gre za literarne slike, ki jih notranje zaokrožuje avtorjevo sanjsko doživetje brez »lepega« ali »grdega« predznaka. (Žiga Valetič; Bukla)«

O avtorju

Matjaž Lunaček je specialist psihiatrije, ki je svojo poklicno pot posvetil psihoterapiji. Poklicno se intenzivno ukvarja z aplikacijo psihoanalize na literaturo in pedagogiko. Poznan je po svojih strokovnih člankih s področja psihoanalize.

Več o avtorju