Skip to content

Berlin

Avtor: Aleš Šteger

Del zbirke: Beletrina


Ni na voljo
Razprodano
  • leto izida: 2007
  • št. str.: 149
  • isbn: 9789612420994
  • cena: 10,00 EUR
Razprodano
  • leto izida: 2007
  • št. str.: 191
  • isbn: 9789197840620
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Berlin je plod Štegrovega enoletnega bivanja v tem mestu. Knjiga prinaša 35 zaključenih krajših tekstov, ki žanrsko stojijo med pesmijo v prozi, filozofsko beležko, esejističnim krokijem in potopisnim zasnutkom. Skupni označevalec je prostor nove, hitro spreminjajoče se nemške prestolnice, ki kljub velikim spremembam ne more in predvsem noče maskirati ran preteklosti, marveč jih s postavljanjem novih temeljev na odkritem soočanju z zgodovino vedno znova reaktualizira. Tako tudi Štegrova nova knjiga ni le impresiven zapis prišleka v nov prostor, ampak poskus vzajemnega vpisa, avtorja v prostor in prostora v avtorja. S tem gradi na tradiciji pisanja, kot ga poznamo od znamenitega Berlinčana Walterja Benjamina (spomnimo se le Benjaminovega teksta Berliner Kindheit um neunzehnhundert), knjiga Berlin pa je tihi dialog s to Benjaminovo knjigo. Avtor sam je svoje sprehode po mestu dokumentiral v seriji fotografij, ki korespondirajo s teksti. Tako se knjiga odpira na več načinov, ne le skozi tekstni, marveč tudi skozi vizualni medij. Pri tem seveda ne stavi na prepoznavnost in dopadljivost, marveč na prostor detajla, v katerem se, kot pravi še en Berlinčan, Heinrich von Kleist, ne skriva le hudič, marveč tudi prostor prepoznanja.

Recenzije

»»Berlin je posebna knjiga. Je knjiga, ki se upira kakršnikoli standardni klasifikaciji.« (Valentina Plahuta Simčič, Delo) »Berlin niso trdno zakoličene refleksije; prej bi lahko rekli, da imamo pred seboj izjemno fluiden tekst, žanrski hibrid, ki iz potopisnega zasnutka mimogrede drkne v poetično mešanico ritmizirane proze, filozofskih fragmentov in esejističnih nastavkov.« (Eva Vrbnjak, Ampak) »Že dolgo nisem bral knjige, ki bi s tako ponižno prizadetostjo merila čas svojega avtorja in njegovega sveta.« (Igor Bratož, Delo)«

O avtorju

Aleš Šteger (1973, Destrnik) je pesnik, pisatelj, esejist, urednik in generator številnih knjižnih in kulturnih pobud. Z več kot trideset prevedenimi izvirnimi knjigami in številnimi nagradami – med njimi sta nagrada za najboljše prevodno delo v ZDA in nagrada Horsta Bieneka Bavarske akademije umetnosti – je eden mednarodno najbolj uveljavljenih slovenskih avtorjev.

Več o avtorju