Skip to content

Citadela

Avtor: Antoine De Saint-Exupery

Prevod: Špela Žakelj

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Klasika


  • leto izida: 2015
  • isbn: 9789612841058
  • cena: 35,00 EUR

O knjigi

Citadela, v zgodbo urejena zbirka meditacij, predstavlja vrhunec Saint-Exupéryjeve pisateljske ustvarjalnosti, hkrati pa prinaša vpogled v avtorjeva življenjska spoznanja in njegovo filozofijo. S slikovitimi podobami neulovljivih peščenih sipin, zavajajočih puščavskih prividov, dušečih peščenih viharjev ter tveganih poti karavan je Citadela alegorija človekove veličine in njegovih meja. V opisovanju izgradnje mesta v nepopustljivem puščavskem svetu pa je pričujoče delo predvsem opomin na globlji pomen stvari, ki ga ne ugledamo v opekah in kamnih nastale utrdbe, temveč le v duši arhitekta, ki je o njej sanjal in jo zasnoval.

Recenzije

»A prav v Citadelini kompleksnosti je njena lepota. Čeprav so kritiki v njej upravičeno opazili ponavljanje motivov, to v resnici ni tako zelo moteče, saj prevladujejo presunljiva liričnost besedila, simbolika podobja in veličina idej o človekovem odnosu do samega sebe, do drugega, do skupnosti in do boga. Zaradi prostorske umeščenosti, pripovedovalčevega božjega kompleksa, jezika, prispodob in didaktičnosti lahko dobimo vtis, kot da beremo versko besedilo, podobno na primer Stari zavezi. (Nina Gostiša, Tretji program Radia Slovenija)«

O avtorju

Antoine de Saint-Exupery (1900 – 1944) se je rodi v Lyonu v Franciji. Bil je pisatelj, pesnik in pionir med letalci. Mednarodnemu občinstvu je nabolj znan po knjigi Mali princ. Saint-Exupéry je dobitnik številnih literarnih nagrad, med njimi velike nagrade za roman, ki mu jo je podelila Francoska akademija. Nekaj let po avtorjevi smrti je posthumno izšlo njegovo življenjsko delo, Citadela.

Več o avtorju