Skip to content

Daleč stran

Avtor: Raul Zurita

Prevod: Janina Kos

Del zbirke: Beletrina


  • leto izida: 2017
  • št. str.: 228
  • isbn: 9789612843199
  • cena: 21,00 EUR

O knjigi

Daleč stran Raúla Zurite je izbor pesmi iz več pesnikovih zbirk. Knjiga je dvojezična, v izvirni kastiljščini in slovenskem prevodu. Izjema je le uvodna avtorjeva beseda, ki je samo v slovenščini – Kaj je raj, besedilo, ki je izšlo leta 1979 v Reviji CAL številka 3. Knjiga prinaša pesmi iz zbirk Vice, Predraj, Pesem za njegovo izginulo ljubezen, Novo življenje, Militantne pesmi, INRI in Zurita. Pesmi so prividi, sanje, v njih so groza in upanje, streznitev in obsodba. Zuritov jaz je poln izrazitih in spremenljivih potez: v pesmih je včasih on, včasih ona, včasih pripoveduje nasilnež, včasih žrtev. Njegov jezik je lahko kričeč, zna pa tudi šepetati; pripoveduje o Bogu, o čilskih obalah, gorah, rekah, o družini, prijateljih in sovražnikih. (Andrej Rot)

Recenzije

»Raul Zurita je prve pesmi objavljal že v sedemdestih letih prejšnjega stoletja, usmerjen v politično umetnost proti Pinochetovemu diktatorskemu režimu. Gre za osrednjo pesniško osebnost latinskoameriškega sveta in za glas številnih izginulih in pregnanih. Gostoval je na Dnevih vina in poezije na Ptuju v letu 2017. Ob festivalu so pesniku pri založbi Beletrina izdali dvojezični izbor poezije. Gre za pesmi o grozi, mrtvih, krvi in terorju, a tudi o ljubezni. V svoji domišljiji pišem pisma, obupana od ljubezni, je eden prebranih sklepnih Zuritovih stihov na festivalu. Ali: Moja ljubezenska pisma so krhka, na njih so drobni madeži krvi in sline. V enem intervjujev pove, da so njegove pesmi podobne križanju, kjer križ nikoli ni pokazan. Samo skozi največje ranljivosti se lahko ponovno rodita upanje in novo življenje, še pravi avtor.«

O avtorju

Raúl Zurita (1950, Santiago, Čile) je pesnik. Leta 1979 je skupaj z nekaterimi drugimi čilskimi umetniki ustanovil umetniško aktivistično gibanje CADA, katerega delovanje je bilo usmerjeno v politično umetnost, s katero so se upirali Pinochetovemu diktatorskemu režimu. Leta 1982 je z letali na nebo nad New Yorkom napisal pesem Nueva vida (Novo življenje), leta 1992 pa je z buldožerji v sipine puščave Atakama zapisal stavek Ni pena ni miedo (Ne bolečina ne strah), ki je zaradi svojih ogromnih dimenzij viden le iz zraka.

Več o avtorju