Skip to content

Doberdob

Avtor: Prežihov Voranc

Del zbirke: Beletrina


Razprodano
  • leto izida: 2014
  • št. str.: 510
  • isbn: 9789612429614
  • cena: 35,00 EUR

O knjigi

Roman Doberdob (1940) je kronikalna vojna pripoved, spomin na boj za preživetje v vihri 1. svetovne vojne. Štirje deli romana sestavljajo mozaik ključnih dogodkov, ki določijo usodo vpoklicanih vojakov. V prvih dveh delih, naslovljenih »Črna vojska« in »Doberdob«, je dogajanje prežeto z avtobiografskimi elementi, saj Prežih preko junaka Amuna Mohorja opisuje lastno vojno izkušnjo: vstop v avstro-ogrsko vojsko, spopade na ognjeni črti avstrijsko-italijanske fronte in prebeg na italijansko stran. V drugih dveh delih roman slika prizore naraščajočega nezadovoljstva bolnih in lačnih pripadnikov 17. pehotnega polka v zalednem taborišču »Lebring«, kar privede do krvavega zatrtja upora slovenskih vojakov v »Judenburgu«. V romanu Doberdob Prežih preko posameznih človeških usod izrisuje kompleksno sliko kolektivne izkušnje vojne, v kateri ni zmagovalcev.

Recenzije

»Klasični slovenski roman iz leta 1940, ponovno izdan ob stoletnici začetka prve svetovne vojne (in opremljen s spremno besedo Igorja Grdine), v katerem je Prežihov Voranc tudi avtobiografsko opisal lastno izkušnjo v spopadih velike vojne. Doberdob je jasno razčlenjen, kompozicijsko jasen, kompleksen in z izdelanimi liki zgrajen štiridelni roman, ki ga je Voranc snoval skoraj desetletje, v njem pa je prek junaka Amuna Mohorja – v nadaljevanju, ko opisuje krvavo zatrtje upora bolnih in lačnih slovenskih vojakov v Judenburgu pa tudi drugih človeških usod – zaobjel še danes aktualno spoznanje, da v vojnah preprosto ni zmagovalcev. Dokumentaristično.«

O avtorju

Pisatelj Lovro Kuhar – Prežihov Voranc (1893 – 1950) se je rodil v Podgori pri Kotljah. Poleg svojih najbolj znanih novel in romanov – Samorastniki, Doberdob, Jamnica in Požganica – napisal še celo vrsto krajših pripovedi. Po njem se imenuje prva bralna značka – Prežihova bralna značka. Zapustil je izjemen prozni opus, ki razodeva samonikel pisateljski talent in epsko mojstrovino.

Več o avtorju