Skip to content

Dublineska

Avtor: Enrique Vila-matas

Prevod: Veronika Rot

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Klasika


  • leto izida: 2017
  • št. str.: 362
  • isbn: 9789612842789
  • cena: 27,00 EUR

O knjigi

Roman Dublineska je fiktivno potovanje skozi sodobno zgodovino literarnega založništva. Glavni junak romana je upokojen in bankrotiran založnik, ki je vse svoje življenje iskal pisateljskega genija, a ga ni našel. Namesto tega se je znašel na koncu svoje poti, ki je obenem konec dobe tiska in začetek vstopa v digitalno dobo. Dublineska je nekakšen intimni sprehod preko mostu, ki povezuje presežni Joyceov svet z lakoničnim Beckettovim, obenem pa je osrednja pot velike literature zadnjih desetletij: pot, ki vodi od bogastva prvega Irca k namerni siromašnosti drugega, od Gutenbergove dobe k dobi Googla, od obstoja svetega (Joyce) do mračnega izginotja boga (Beckett), od epifanije k afoniji. Enrique Vila-Matas je z romanom Dublineska dosegel enega vrhuncev svojega ustvarjanja. Roman berejo že v enaindvajsetih jezikih, kritiki pa ga enoglasno označujejo za mojstrovino.

Recenzije

»Enrique Vila-Matas (1948) je španski pisatelj in pisec mnogih metafikcijskih knjig, ki ga v slovenščini že poznamo po postmodernistični knjigi Bartelby & Co., s katero je napisal knjigo opomb k »nevidnemu, vendar ne tudi neobstoječemu tekstu« in postregel z eseji o nepis­cih, znanih po tem, da so se, za razliko od običajnih pis­cev, odločili za nepisanje (od Sokrata naprej). Tudi večkrat nagrajeni ­roman ­Dublineska iz leta 2010 je poln knjižnega referiranja in literarnega citiranja, v svojem osrčju pa se na eni strani ironično dotika ­stanja sodobnega založništva, na drugi strani pa drega v Jamesa Joycea, enega temeljev svetovnega romanopisja. Protagonist romana je namreč nedavni in zdaj že prosluli založnik Samuel Riba. Ta na eni strani objokuje skorajšnji zaton Gutenbergove galaksije, tej je namreč intenzivno pripadal, in resignirano opazuje vzpon Googlove galaksije, kar sovpada tudi z njegovim staranjem in upadanjem moči, zaradi česar skuša napisati ultimativno sploš­no teorijo romana. To pa mu seveda ne uspe. Zaradi tega se, tudi na vprašanja staršev, kakšne načrte ima, impulzivno odloči, da bo odpotoval v Dublin in tam na prizorišču slavnega pogreba iz Joyceovega Uliksesa priredil še svojevrsten pogreb literature in tiska. Knjiga za literarne sladokusce! (Samo Rugelj; Bukla)«

O avtorju

Enrique Vila-Matas (1948) se je rodil v Barceloni v Španiji. Njegov literarni opus obsega več kot štirideset knjig, za katere je prejel številne nacionalne in mednarodne nagrade, nazadnje nagrado FIL za romanske jezike. Pri Beletrini sta izšla njegova romana Dublineska in Bartleby & co. V svojih delih se vedno znova loteva teme odnosa do literature, prevedena so v več kot trideset jezikov.

Več o avtorju