Skip to content

Dukla

Avtor: Andrzej Stasiuk

Prevod: Jana Unuk

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Klasika


  • leto izida: 2015
  • št. str.: 155
  • isbn: 9789612840594
  • cena: 23,00 EUR

O knjigi

V novelistični zbirki Dukla (1997) Andrzej Stasiuk snuje svojo značilno pripoved, v kateri so mu prostor, čas, pokrajina in potovanje izhodišče za lirični opis, metafizično preizpraševanje, melanholičen splet spomina in domišljije. Opisi poti in mesta Dukle na jugovzhodu Poljske, zaustavljenega v času, pogreznjenega v lenobnost karpatske pokrajine, se v osrednji zgodbi prepletajo s spomini na pripovedovalčeva otroška doživetja pri starih starših, delavnem in pobožnem dedu ter skeptični, preudarni babici, ki so jo obiskovali duhovi pokojnikov. V podeželskem zatišju je še posebej občuten dotik ničnosti, iz katerega vstaja meditacija nad človeškim telesom, bodisi strohnelim telesom Amalije Mniškove, ki je tukaj umrla leta 1773, ali živim telesom papeža, ki je Duklo obiskal v juniju 1997. Več kratkih poetičnih zapisov, ki so prav tako svojevrstno premišljevanje o minevanju, razkroju in ničnosti, je namenjeno živalim, njihovemu trpljenju in neosmišljeni smrti.

Recenzije

»Opisi poti in mesta Dukle na jugovzhodu Poljske, zaustavljenega v času, pogreznjenega v lenobnost karpatske pokrajine, se v osrednji zgodbi prepletajo s spomini na pripovedovalčeva otroška doživetja pri starih starših, delavnem in pobožnem dedu ter skeptični, preudarni babici, ki so jo obiskovali duhovi pokojnikov. (Biblos)«

O avtorju

Andrzej Stasiuk (1960, Varšava) je napisal vrsto odmevnih romanv in novelističnih zbirk. Za zbirko kratkih zgodb Dukla, ki je izšla pri Beletrini, je leta 2015 prejel mednarodno literarno nagrado vilenica. Leta 2005 je prejel nagrad nike, eno najpomembnejših nagrad za poljsko literaturo. Je eden najvidnejših in najpomembnejših sodobnih poljskih pisateljev.

Več o avtorju