Skip to content

Evnuhova senca

Avtor: Jaume Cabre

Prevod: Simona Škrabec

Del zbirke: Beletrina


Ni na voljo
  • leto izida: 2007
  • št. str.: 496
  • isbn: 9789612420918
  • cena: 22,00 EUR

O knjigi

Glavni junak romana Evnuhova senca Miquel Gensana je rojen 30. aprila leta 1947, torej na dan, ko se je v Barceloni rodil Jaume Cabré. A to ni zgodba o zavoženi generaciji frankizma, temveč o posameznikih, ki niso uspeli najti svojega mesta v svetu. Ima namreč dvoglavo strukturo. Miquel in trideset let starejši stric Maurici sta zadnja člena v dolgi rodovini. Oba sta zavezana umetnosti, in vprašanje je, ali ni tudi to jalovo početje. Pogled skozi prizmo dveh opazovalcev pokaže, kako relativna so vsa stališča. Pod peresom se svet drobi, celo skrbno izrisan rodovnik v družinski kroniki se izkaže za nezanesljivega. Vse, kar je ostalo v preteklosti, je zgolj zgodba. A le tako spreten romanopisec kot je Cabré, lahko kljub zavesti o nezanesljivosti spomina in besed pokaže na usodnost časa, ki je zaznamovalnjegovo življenje.

Recenzije

»»Cabré nam spretno - skozi menjave prvo- in tretjeosebnega pripovedovalca, neverjetne glasbene opise, mnoge stranske zgodbe in duhovite like - preobrne videnje (vsake) zgodovine.« (Mojca Štrajher, Dnevnik) »Kadar začnem pisati, nimam načrta, kako se bo zgodba razvila. V Evnuhovi senci sem želel narediti neke vrste družinsko kroniko, a ker so moji literarni junaki samovoljni in se sprehajajo iz enega romana v drugega, mi je v prejšnjem romanu ušla ena gospa, ki sem jo hotel vključiti v ta tekst.« (Jaume Cabré, Večer)«

O avtorju

Jaume Cabre (1947, Barcelona) je pisatelj, avtor televizijskih scenarijev in pisec teoretičnih razprav o literaturi. V sam vrh katalonske literature se je zapisal z romanom Gospôda. Za svoja dela je bil nagrajen, med drugim je preje nagradi girona in Prudenci Bertrana.

Več o avtorju