Skip to content

Intimna dežela

Avtor: Maria Barbal

Prevod: Simona Škrabec

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Klasika, Zgodovinski roman


  • leto izida: 2016
  • št. str.: 420
  • isbn: 9789612841638
  • cena: 29,00 EUR

O knjigi

V pričujočem romanu pripovedovalka Rita v stalnem notranjem dialogu s svojo materjo poskuša razumeti razsežnosti njene »intimne dežele«. Išče načine, kako bi se ji približala in razumela nezaceljene rane preteklosti, s čimer, tako misli, bi se lahko osvobodila tudi svojih lastnih notranjih demonov in konfliktov: »Pogosto silimo v deželo drugega, ker si predstavljamo, da je v njej vse novo in čudovito; da nam bo tam lepo, da se bodo razblinili vsi dvomi in da bodo prešle vse tesnobe.« Seveda pa ugotovi, da »vsi nosimo v sebi prepreke, morda katera sčasoma pade, morda lahko potem stopiš kak korak dlje v notranjost«. Roman Intimna dežela je hkrati izredno ganljiva zgodba osebne zgodovine in portret generacije, ki je odraščala pod frankizmom, saj dokumentira notranje boje tistih, ki so se trudili razpreti ozka obzorja in se soočiti z zamolčano preteklostjo svoje dežele.

Recenzije

»To ni samo nadvse osebna in intimna pripoved glavne junakinje Rite, ki jo spremljamo od njenih najnežnejših otroških let pa vse do odrasle dobe. To je zgodba čutečega dekleta, ki v svojem notranjem monologu vsa svoja občutenja naslavlja na svojo avtoritativno, hladno mater. To je zgodba, ki z vso trpkostjo in krhkostjo nakazuje, kako materin odnos vpliva na hčer in njeno dojemanje sveta. Notranjega in tudi zunanjega. To je zgodba, ki očara z imenitnim jezikom, z vso svojo dualnostjo, stkano iz občutenega impresionizma in prepredeno z imenitnimi ekspresionističnimi impulzi. Pisateljica spretno povabi bralca v intimno deželo glavne junakinje in ga vodi skozi vse otočke, ki se »šele skušajo zlepiti skupaj v eno celino«. Zdi se, da začne Rita drugače dojemati svojo mater šele takrat, ko ta nekega dne obleži v bolnišnici zaradi operacije slepiča. Šele tedaj lahko dekle ob očetovi pripovedi vsaj malo odstre vrata v materin notranji svet, ki je zaradi boleče preteklosti poln »raznolikih pokrajin«. Branje, ki navdušuje in pušča sled v bralčevi intimni deželi. (Vesna Sivec Poljanšek, Bukla)«

O avtorju

Maria Barbal (1949, Tremp, Španija) se je občinstvu prvič predstavila z romanom Kamen v melišču (Študentska založba), ki danes velja za eno najpomembnejših pripovednih del sodobne katalonske proze. Njena dela so prevedena v več tujih jezikov, v rodni Kataloniji pa so jo nagradili z najvišjo medaljo creu de Sant Jordi za umetniško ustvarjanje.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja