Skip to content

Kaj smo, ko smo

Avtor: Cvetka Lipuš

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Poezija


  • leto izida: 2015
  • št. str.: 112
  • isbn: 9789612840808
  • cena: 19,00 EUR

O knjigi

Cvetka Lipuš se je z dosedanjimi pesniškimi zbirkami uveljavila kot pesnica s prepoznavno in samosvojo poetiko. Predstavlja suveren in izviren pesniški glas, ki se ne zaustavlja pri tistem, kar je očitno, ampak vedno znova sega onkraj horizonta pričakovanega. Pred sabo imamo brezkompromisno govorico, ki ne išče zasilnih izhodov, ki se zaveda omejitev svoje končnosti in se je sposobna ozreti nase z naravnost srhljivo mero samoironije. Zbirka pesmi Kaj smo, ko smo je vznemirljivo potovanje na konec noči, kjer nas srečujejo podobe iz vsakdanjosti, ki imajo kratek rok trajanja, a niso zato nič manj veličastne. Cvetka Lipuš (1966) je na Celovški univerzi končala študij primerjalne književnosti in slavistike, na Univerzi v Pittsburghu pa še študij bibliotekarstva in informacijskih ved. Petnajst let je živela v Ameriki, danes pa živi in ustvarja v Avstriji. Njena poezija je prevedena v mnoge tuje jezike in zastopana v slovenskih, nemških in ameriških revijah in antologijah. Doslej je izšlo že sedem njenih pesniških zbirk.

Recenzije

»Pesnica odkrito, a z distanco, opremljeno s prijazno ironijo, razkriva skrite kotičke zavesti, nagibov in vzgibov, stvarnih dogodkov, nočnih predstav in mor, prividov in sanj, vsega, kar smo, ko smo naseljeni v svojem edinem stalnem bivališču – telesu. (Nada Breznik, Tretji program Radia Slovenija)«

O avtorju

Cvetka Lipuš (1966, Železna Kapla) je pesnica. Doslej je objavila sedem pesniških zbirk. Za svojo zbirko pesmi Kaj smo, ko smo je prejela nagrado Prešernovega sklada. Njene pesmi so prevedene v angleščino, nemščino in bolgarščino.

Več o avtorju