Skip to content

Kranjsko klobasanje

Avtor: Jernej Mlekuž

Del zbirke: Koda

Kategorija: Zgodovina, Kulinarika


  • leto izida: 2017
  • št. str.: 206
  • isbn: 9789612842734
  • cena: 24,00 EUR

O knjigi

Kranjska klobasa piše slovensko zgodovino (tudi) z madeži, ki jih je pustila v slovenskem časopisju – po besedah Ivana Prijatelja »instrumentu, ki je pri kulturnem in civilizacijskem preporodu slovenskega ljudstva v narod […] igral glavno vlogo«. Ne le da so veliki možje (pa sem in tja tudi kakšna ženska) in dogodki grdo popackani z madeži kranjske klobase. Teme – kot so narodna prebuja, politično nategovanje, lovljenje novcev, kulturniško šopirjenje, duh revolucije in konec zgodovine – so kot meso in mast v čreva kranjskih klobas na silo stisnjene v posamezna obdobja: avstro-ogrski čas, prvo in drugo Jugoslavijo ter samostojno Slovenijo. Knjiga predstavlja iskrivo, analitično prodorno in metodološko fundirano, hkrati pa nadvse kratkočasno, mestoma šokantno in drugje izrazito kratkočasno analizo naroda skozi duh klobase oziroma nacionalne jedi, ki je Slovenijo ponesla v vesolje. Razkrivanje pomenov kranjske klobase in njihovih sprememb lahko torej beremo kot nekakšen gosti opis ali še bolje opis slovenske družbe in kulture na osnovi eksemplaričnega primera analize materialne kulture.

Recenzije

»Ob zapisih o kranjski klobasi se nam razkrije, da naša zgodovina niso samo veliki možje in tu in tam kakšna žena, ampak tudi množica vsakdanjih stvari, med katerimi ima kranjska klobasa posebno mesto. (dr. Jernej Mlekuž, iz intervjuja v Nedelu)«

O avtorju

Dr. Jernej Mlekuž (1974) je na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici doktoriral na temo bureka. Raziskovalno se posveča teoriji in metodologiji migracijskih študij, kulturnim vidikom migracijskih procesov, materialni kulturi, družbeni prostorskosti in medijskim študijam, epifenomenom in rečnim pretokom.

Več o avtorju