Skip to content

Lev Tolstoj: Pobeg iz raja

Avtor: Pavel Basinski

Prevod: Borut Kraševec

Del zbirke: Beletrina


Razprodano
  • leto izida: 2015
  • št. str.: 649
  • isbn: 9789612840655
  • cena: 29,00 EUR

O knjigi

Lev Tolstoj: Pobeg iz raja je monumentalno biografsko delo, posvečeno dogodku, ki je pred dobrim stoletjem pretresel svet. Znameniti pisatelj in filozof je leta 1910 pobegnil s svojega posestva v Jasni Poljani in deset dni zatem umrl na železniški postaji Astapovo. Avtor knjige Pavel Basinski je sprva nameraval iz različnih virov sestaviti dokumentarno biografijo, a je nato delo preraslo v izviren tekst − v podrobno literarizirano kroniko Tolstojevega življenja. Pobeg iz raja tako ni zgolj zgodba o ekscentričnem umiranju »ruskega Bude«, ampak opis celotnega pisateljevega življenja, ki ga Basinski prikaže skozi prizmo razvpitega pobega.

Recenzije

»Avtor minuciozno zapisuje vsako malenkost, povezano s Tolstojevim skrivnim odhodom in potovanjem do Astapovega, železniške postaje, na kateri je za posledicami pljučnice umrl. In prav te malenkosti, ki jih Basinski črpa in zapisuje z vseh koncev, so osrednja pridobitev za raziskovalce Tolstoja. (Eva Premk Bogataj, Tretji program Radia Slovenija)«

O avtorju

Pavel Basinski (1961) je ruski pisatelj, literarni kritik in zgodovinar, novinar in pisec številnih biografij. Njegovo najpomembnejše literarno delo je eksperimentalni roman Ruski roman ali Življenje in prigode Johna Polovinkina, ki je bil leta 2008 uvrščen v ožji izbor za rusko nagrado velika knjiga. Napisal je tri dela o Maksimu Gorkem in tri o Levu Tolstoju. Za dokumentarni roman Lev Tolstoj: Pobeg iz raja je leta 2010 prejel nagrado velika knjiga.

Več o avtorju