Skip to content

Ljubeznivec

Avtor: Julia Franck

Prevod: Mojca Kranjc

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Ljubezenski roman, Kriminalka


  • leto izida: 2015
  • št. str.: 227
  • isbn: 9789612840587
  • cena: 23,00 EUR

O knjigi

Roman Ljubeznivec kritiki uvrščajo v »čutno prozo« malih, intimnih zgodb o medčloveških, pretežno ljubezensko-erotičnih odnosih, s katerimi se Julia Franck ukvarja predvsem v svojem zgodnjem opusu. Avtorica tenkočutno preigrava vse registre novodobnega ljubezenskega razmerja, ki je zaradi zamolčanih, potlačenih in neizgovorjenih resnic obsojeno na propad. Ob prevpraševanju namere in naključja detektivsko razkriva vezi med klovneso Beylo, njeno nedavno preminulo sosedo Charlotte in pianistom Albertom. Roman Ljubeznivec je ljubezenska zgodba devetdesetih let, začinjena s čutnostjo, vprašanjem emancipacije, zaupanja in nezaupanja ter igro moči.

Recenzije

»Tramvajska nesreča usodno preplete življenja treh stanovalcev iste hiše: v nesreči preminule bogate dedinje Charlotte, klovnese Beyle in pianista Alberta. Slednja, ki sta bila ob nesreči navzoča, se spustita v strastno ljubezensko razmerje, nad katerim ves čas visi senca Charlottine smrti in Albertovega skrivnostnega življenja. Beyla, ki si že obsesivno skuša izboriti prostor v Albertovem življenju, postane še bolj sumničava, ko izve, da je ljubimkal tudi s Charlotte. Da bi pomirila svojo vest in Alberta oprala domnevne krivde, želi po vsej sili razvozlati okoliščine nesreče. Pri tem pa vse bolj spoznava, da resničnih Alberta in Charlotte sploh ne pozna. Ena najpomembnejših nemških avtoric v detektivsko zasnovani zgodbi zelo rahločutno spregovori o ljubezensko-erotičnem razmerju, v katerem se želja po razkritju in zaupanju sooči s strahom pred brezpogojno predanostjo. (Kristina Sluga; Bukla)«

O avtorju

Julia Franck (1970, Berlin) je pisateljica. Doslej je izdala pet romanov in zbirko kratkih zgodb ter uredila zbirko esejev. Njene knjige so prevedene v več kot 35 jezikov. Leta 2007 je prejela nagrado German Book Prize.

Več o avtorju