Skip to content

Naš človek na terenu

Avtor: Robert Perišić

Prevod: Dušan Čater

Del zbirke: Beletrina


Ni na voljo
  • leto izida: 2010
  • št. str.: 375
  • isbn: 9789612423100
  • cena: 29,00 EUR

O knjigi

Perišićeve literarne osebe so socialno determinirane, predstavljene v konkretnih urbanih okoljih, tematizirajo se zgodbe mladih ljudi okrog tridesetih let, najpogosteje potisnjenih na obrobje (socialno, finančno, družbeno) – bivših vojakov, braniteljev, narkomanov, rekonvalescentov, navijačev, kriminalcev, vse predolgo študentov, intelektualcev brez službe in položaja v družbi, pripovedovanje je razpršeno in odslikava depresivnost, nevrotičnost, absurdnost, brezizhodno ujetost v posttranzicijskem hrvaškem času in prostoru. Perišić tudi v svojem prvem romanu ostaja zvest poetiki, ki smo je vajeni iz kratkih zgodb. In temam, med katerimi je v Našem človeku na terenu precej takšnih, ki so značilnost tudi »slovenskega terena«.

Recenzije

»Perišić (1969) je navdušil že s kratkimi zgodbami z naslovom Vse te smešne zgodbe. V Splitu rojeni pisatelj je do sedaj med drugim objavil dve zbirki kratkih zgodb in napisal scenarij za hrvaški film Sto minut slave. Prvoosebni pripovedovalec v romanu Naš človek na terenu (ki je leta 2007 prejel nagrado časopisa Jutranji list za najboljše prozno delo) je Tin, bivši roker, ki živi skupaj z nekaj let mlajšo igralko Sanjo. Zdi se mu, da je čas za kredit in nakup skupnega stanovanja, vendar njuno razmerje naleti na usodno oviro: Tinu se obeta izguba službe, Sanjo pa uspešna predstava spremeni v gledališko zvezdo. Vendar prizadeta moškost ni vse, s čimer se mora ukvarjati Tin. V Iraku se namreč izgubi vsaka sled za njegovim bratrancem, ne ravno psihično stabilnim vojnim dopisnikom (prispevki, ki jih pošilja, so sicer v zgodbi obravnavani kot »neprimerni za objavo«, v romanu pa vsekakor predstavljajo »dodatno vrednost«), in ker mu je službo priskrbel on, se znajde v središču najprej družinske, potem pa še medijske drame … Perišićev roman je napisan z dobro mero samoironije in humorja, vendar ni samo to: avtorjev opis 30-in-nekaj generacije hkrati predstavlja tudi ostro in večkrat tragikomično podobo sodobne realnosti. (Majda Peklaj, Bukla)«

O avtorju

Robert Perišić (1969, Split) je pisatelj, pesnik, svobodni novinar in scenarist. Napisal je več pesniških zbirk in romanov, med temi je za roman Naš človek na terenu prejel nagrado Jutranjega dela za najboljše prozno delo. V slovenskem jeziku so objavljene tudi njegove kratke zgodbe, v antologiji hrvaške kratke proze Golo mesto in v knjigi Vse te smešne zgodbe.

Več o avtorju