Skip to content

Raj izgubljeni

Avtor: Cees Nooteboom

Prevod: Mateja Seliškar Kenda

Del zbirke: Žepna Beletrina


  • leto izida: 2016
  • št. str.: 152
  • isbn: 9789612841669
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Raj izgubljeni poveže na videz nepovezani zgodbi dveh neznancev: Brazilke Alme, ki skuša v Avstraliji preboleti travmo iz rodne dežele, in nizozemskega literarnega kritika Erika, za katerega je življenje izgubilo sleherni smisel in ki se v deželi aboriginov znajde po službeni dolžnosti. S humorjem, referencami na znamenita dela svetovne literature in številnimi skrivnostmi mitoloških razsežnosti pripoved raziskuje globino vpliva, ki ga ima lahko kratko naključno srečanje na potek naših življenj v času, ko je raj že davno izgubljen.

Recenzije

»Raj izgubljeni je, podobno kot njegova glavna junakinja Alma, bolj senzorično kot intelektualno doživetje. Roman nima pronicljive ironije Ritualov, Nooteboomovega odmevnejšega besedila iz osemdesetih let, zato pa premore toliko več topline in hudomušnosti, s katerima preigrava grenko-sladke nesporazume v življenju svojih junakov. Nič zares globokega, zagotovo pa precej ganljivega. (Mateja Seliškar Kenda, www.rtvslo.si)«

O avtorju

Cees Nooteboom (1933, Haag, Nizozemska) velja za enega najpomembnejših sodobnih nizozemskih avtorjev, njegovi odmevni romani, zbirke kratke proze, pesniške zbirke in potopisi so prevedeni v več kot 20 jezikov. Za svoje delo je prejel več prestižnih nagrad, leta 2009 tudi najpomembnejšo nagrado nizozemske književnosti, Prijs der Nederlandse Letteren.

Več o avtorju