Skip to content

Rekla si, da hočeš

Avtor: Matjaž Pikalo

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Poezija


  • leto izida: 2016
  • št. str.: 118
  • isbn: 9789612841775
  • cena: 21,00 EUR

O knjigi

Dvajset let po Bilah, ki so bile prva knjiga domačega avtorja v knjižni zbirki Beletrina, se Pikalo vrača s polnokrvnim zamahom pesniškega žonglerja. Skozi starodavne mite spregovori o našem tukaj in zdaj. A vrnitev je tudi tematska, vpisana v samo pesniško tkivo zbirke Rekla si, da hočeš, ki se v naslovu poigrava z zadnjim stavkom Joyceovega Uliksesa. Glavni junak prvega cikla »Oči morja« je pomorščak, ki se vrača iz vojne, »strašne in svinčene«, okrepljen s spoznanjem, da bo kar naprej prihajal in vedno znova odhajal. Tako odhaja tudi kralj in vladar, junak iz drugega cikla »Sneg do nižin«, ki se po dolgem, komi podobnem spanju poda na pohod po Evropi. Gibanje, prehajanje, vračanje, ki v svoj divji ples ujame tudi ostale protagoniste knjige, postane pri Pikalu metafora hitro spreminjajočega se sodobnega sveta, prostora skrajnih čudaštev in krivic, a tudi strastnih nogometnih idolatrij in presunljive nežnosti.

Recenzije

»Ne zgodi se ravno pogosto, da bi se sodobni pesniki tematsko vračali k samemu izviru pesništva – Homerjevi Odiseji, pa vendar Pikalu ravno ­Odisej služi kot dobra uvertura v zbirko. Le da se tokrat v duhu časa iz vojne vrača obolel za vietnamskim sindromom, na poti pa ga kot turistično atrakcijo oblegajo razni hilbiliji. Nadaljnje pesmi prvega cikla Oči morja se sicer od epske pesnitve tematsko v večji meri odmaknejo, ob tem pa izrisujejo različne obmorske usode. Enak postopek uporabi pesnik tudi v drugem ciklu, naslovljenem Sneg do nižin, kjer se iz dolgoletnega spanca prebudi kralj Matjaž. Na zavihku knjige lahko beremo, da sta nenehno gibanje in vračanje metafori »hitro spreminjajočega se sodobnega sveta«. Morda res, vseeno pa bi si kot bralka želela, da bi bila navezanost mitološkega na tu in zdaj jasneje začrtana.(Kristina Sluga, Bukla)«

O avtorju

Matjaž Pikalo (1963, Slovenj Gradec) je književnik, igralec in glasbenik. Objavil je več pesniških zbirk, med njimi Bille in Rekla si, da hočeš, romanov, med njimi Modri e in Evropa 2000, mladinska in dramska dela. Za svoje delo je vil večkrat nagrajen, med drugim z nagrado večernica. Leta 2017 je bil izbran za ugledno pisateljsko rezidenco na Univerzi v Iowi.

Več o avtorju