Skip to content

Sinji stolp

Avtor: Tomaž Šalamun

Del zbirke: Beletrina


Razprodano
  • leto izida: 2007
  • št. str.: 150
  • isbn: 9789612421250
  • cena: 12,00 EUR

O knjigi

V Šalamunovi novi knjigi prevladuje zelo hudomušen, sproščen in hiter slog. Preskoki med Ljubljano, ZDA in Parizom so presekani z vdorom mikrokozmosov Šalamunovega pisanja, jezikovnimi piruetami, action-paintingom jezikovne magme. Bralca pesmi ne zasitijo, marveč ga naredijo še bolj lačnega, prožnega in pripravljenega na popotovanja. Pesmi te knjige so pravzaprav popotniške pesmi po Šalamunovi pokrajini, ki je jezikovno in fizično preverljiva, ezoterična v pomanjkanju oprijemljivih točk in kristalno jasna v svojih ironičnih legah.

Recenzije

»»Pesniška svoboda je brezmejna. In pesnik je na tej meji.« (Andrej Lutman, Dnevnik) »Gre za raztelešeno poezijo telesa v nenehnem gibanju. Mobilis in mobili.« (Tanja Petrič, Bukla)«

O avtorju

Tomaž Šalamun (1941 – 2014) se je rodil v Zagrebu. Njegova pesniška zapuščina velja za ključno točko preloma slovenske povojne pesniške tradicije. Šalamun je doživel največji odmev v zgodovini slovenske poezije v tujini in pustil pečat na pisanju več generacij slovenskih pesnikov. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, med številnimi nagradami je prejel Jenkovo nagrado, Prešernovo nagrado in evropsko nagrado za poezijo.

Več o avtorju