Skip to content

Skrbna opredelitev kraja lastna smrt

Avtor: Peter Nadas

Prevod: Jože Hradil

Del zbirke: Beletrina


Ni na voljo
  • leto izida: 2008
  • št. str.: 165
  • isbn: 9789612421427
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Knjiga združuje dve zgodbi, ki pričata o ekstremnih, mejnih situacijah. V prvi zgodbi, naslovljeni »Skrbna opredelitev kraja«, Nádas preučuje arhaično strukturo svoje vasi Gombosszeg. Stari običaji in bogovi mečejo dolgo senco, ki sega v sedanjost. Denar pomeni malo: v vasi še vedno vlada blagovna menjava. Vsi prebivalci delijo skupno znanje, ki temelji na magičnem. V daljši zgodbi z naslovom »Lastna smrt« uspe Nádasu nemogoče: besedo prepusti svoji smrti. Pripoveduje, kako ga pri enainpetdesetih na ulici zadene infarkt. Uspe mu ohraniti mirno kri, ko se pojavijo prvi znaki infarkta, potem pa v satiričnem tonu opisuje groteskni sprejem v bolnišnico. Sledimo opisom klinične smrti, v kateri izgubi »vsakdanjo zavest«, nikoli pa celotne zavesti. Iz te izkušnje se vrne v zavedanje, ki bi ga lahko označili za mistično, v luč, ki je zgolj metafora za Boga.

Recenzije

»»Njegovi surovi pripovedi ne manjka ne izkušenj, zadeva je slej ko prej avtobiografska, ne referenc in ne literarne ostrine.« (Matej Bogataj, Mladina) »Temelj Nádasevih literarnih besedil je samoopazovanje.« (Igor Bratož, Književni listi)«

O avtorju

Péter Nádas (1942, Budimpešta) je pisatelj, dramatik in esejist. V slovensščino sta doslej prevedena roman Konec družinskega življenja in zbirka zgodb Skrbna opredelitev kraja; lastna smrt. Za svoja literarna dela je prejel več nagrad, med njimi nagrado Vilenica in Würth-Preis für Europäische Literatur.

Več o avtorju