Skip to content

Sončni voz

Avtor: Tomaž Šalamun

Del zbirke: Beletrina


Razprodano
  • leto izida: 2005
  • št. str.: 100
  • isbn: 9789612420079
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Tomaž Šalamun je prevečkrat ponovil tezo o sebi kot o (pesniški) pošasti, ki je dodobra izčrpala slovensko bralstvo, da bi mu lahko (še) verjeli. Šalamunova poezija je vse od začetka devetdesetih let zajadrala v slovensko različico language poetry, hermetične mreže asociativno nabitih verzov, ki v svoji kompaktnosti še tako potrpežljivemu bralcu pustijo komajda mehurček zraka, kaj šele vrata, skozi katera bi lahko vstopil. Tovrstna nekomunikativnost je puščala sled tudi v recepciji Šalamunove poezije. Obrat v poetiki se je začel obetati pred dvema letoma, ko je izšla zbirka Table. Dokončni obrat prinaša nova knjiga, kjer imamo opravka s Šalamunom at his best. V novih pesmih se vrača igrivi in ironični pripovedni element, ki ga poznamo iz Šalamunovih prvih zbirk. Sončni voz prinaša kopico pesmi, ki bodo poskrbele za velike bralne užitke in krohot sladokuscev ter povzročale preglavice bodočim sestavljavcem antologij slovenske poezije.

Recenzije

»V novih pesmih, v pesniški zbirki Sončni voz, se vrača igriv in ironičen pripovedni element, kakršnega smo poznali v Šalamunovih prvih zbirkah. Zbirka prinaša kopico pesmi, ki bodo poskrbele za velike bralne užitke, krohot sladokuscev in preglavice bodočim sestavljavcem antologij slovenske poezije. (www.kibla.org)«

O avtorju

Tomaž Šalamun (1941 – 2014) se je rodil v Zagrebu. Njegova pesniška zapuščina velja za ključno točko preloma slovenske povojne pesniške tradicije. Šalamun je doživel največji odmev v zgodovini slovenske poezije v tujini in pustil pečat na pisanju več generacij slovenskih pesnikov. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, med številnimi nagradami je prejel Jenkovo nagrado, Prešernovo nagrado in evropsko nagrado za poezijo.

Več o avtorju