Skip to content

Tri drame

Avtor: Simona Semenič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Dramatika


  • leto izida: 2017
  • št. str.: 478
  • isbn: 9789612842802
  • cena: 24,00 EUR

O knjigi

V dramskem besedilu 1981, postavljenem v manjše mesto v časovnem razponu treh desetletij, se moralna praznina današnjega potrošniškega sveta sooči z ideologizirano preteklostjo in postavlja pred nas vprašanje, ali je bila preteklost nujna in ali je prihodnost res odprta. Zgodbo gledališke igre sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije so navdihnile usode treh izjemnih žensk, Nemke Sophie Magdalene Scholl, Rusinje Sofija Lvovne Perovske in Francozinje Marie-Sophie Germain, neuklonljive aktivistke in intelektualke. Besedilo mi, evropski mrliči je izrazito sodobno. Globlji prerez teksta nam izriše dva plana – intimnega, kjer se avtorica ukvarja predvsem z zelo osebno zgodbo svoje babice, in družbenega, v katerem so na mnogotere načine izpostavljeni simptomi družbene sedanjosti.

Recenzije

»»Vedno pišem z mislijo na uprizoritev, obenem pa se mi tudi zdi, da je vsak tekst tudi celostno delo, ki stoji samo zase in ne potrebuje uprizoritve, ker zame že skozi pisanje postaja dogodek.« (Simona Semenič, iz intervjuja za Airbeletrino)«

O avtorju

Simona Semenič (1975) je dramatičarka in performerka. Je dobitnica treh Grumovih nagrad. Njeno prvo nagrajeno dramsko besedilo 5fantkov.si je bilo doslej prevedeno v enajst jezikov in uprizorjeno v več evropskih državah, v ZDA in tudi na Bližnjem vzhodu. Uprizoritve njenih besedil so prejele številne nagrade tako v Sloveniji kot tudi v tujini.

Več o avtorju