Skip to content

Umetnost življenja

Avtor: Cesare Pavese

Prevod: Dean Rajčić

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Klasika, Avtobiografija


  • leto izida: 2016
  • št. str.: 479
  • isbn: 9789612841621
  • cena: 29,00 EUR

O knjigi

Umetnost življenja je Pavesejev intimni dnevnik. Pisal ga je zadnjih petnajst let svojega življenja, od konfinacije v zaporu na jugu Italije do svoje tragične smrti v Torinu. Dnevnik, za katerega je sam izrazil željo, da se nekoč objavi, prinaša faustovske introspekcije v temačna čustvena stanja in razočaranja, pa tudi v zanos zaljubljenosti in navdušenje nad lastnimi dosežki. V slogovno raznolikih, a dovršenih zapisih najdemo pronicljive refleksije umetnosti, prepredene s citati iz svetovne literature, in dragocene medklice k lastni ustvarjalnosti. Kakor v njegovih delih je tudi v dnevniku mogoče opaziti navdušenje nad divjim, surovim in spontanim, ki ga je Pavese odkrival v vseskozi povzdigovanem času otroštva.

Recenzije

»Pesnik in pisatelj Cesare Pavese (1908–1950), eden glavnih predstavnikov povojne italijanske književnosti, je na Slovenskem vzbudil pozornost v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat so bili v nekaj letih pri treh različnih založbah prevedeni njegova romana Tovariš in Preden petelin zapoje ter trije kratki romani pod skupnim naslovom Lepo poletje, v njih pa je Pavese tematiziral osamljenost sodobnega življenja. Potem je zanimanje zanj poniknilo, dokler ni bilo pred leti ponatisnjeno Lepo poletje, potem pa je izšla še knjiga njegovih pesmi z naslovom Delati utruja. Pavese je zaradi odpora proti fašizmu sredi tridesetih let pristal v kalabrijskem zaporu, takrat pa je začel pisati tudi dnevnik. Z njim nas popelje v razmišljanja o svoji ustvarjalnosti, njeni medsebojni povezanosti in razvidnosti, a tudi med svoja mnenja o delih drugih literatov ter analizo njihove izpovedne moči. Seveda je poezija in literatura samo ena plat njegovega dnevnika, drugo predstavljajo opisi zunanjega dogajanja in posameznih ljudi, pa njegovi zavzeti zapisi o lastnih čustvenih stanjih, od navdušenja ob dosežkih do tragičnih občutij ob nesrečnih ljubeznih. Pavese je dnevnik pisal vse do avgusta 1950, ko so v njegovo pisanje vse bolj pronicale misli o samomoru, ki ga je konec avgusta tudi storil v neki hotelski sobi. Dnevnik, ki odslikava italijansko predvojno in povojno obdobje. (Samo Rugelj; Bukla)«

O avtorju

Cesare Pavese (1908–1950, Santo Stefano Belbo, Italija) je pesnik in pisatelj, eden največjih italijanskih književnikov 20. stoletja. Dolga leta je bil urednik pri založbi Einaudi, v italijanščino je prevedel pomembne angleško pišoče avtorje, od Dickinsa in Melvilla do Faulknerja in Joycea. Med njegova najpomembnejša dela sodijo pesniška zbirka Delati utruja in romani Lepo poletje, Tovariš in Luna in kresovi.

Več o avtorju