Skip to content

Usoda in značaj: spisi, proza, fragmenti

Avtor: Walter Benjamin

Prevod: Peter Gorenšek, Milka Petrovec Fuhrmann, Aleš Šteger, Samo Tomšič, Tadej Troha

Del zbirke: Koda

Kategorija: Filozofija


  • leto izida: 2016
  • št. str.: 347
  • isbn: 9789612842437
  • cena: 29,00 EUR

O knjigi

Pričujoči izbor iz raznolikega in vplivnega opusa nemškega misleca Walterja Benjamina razgrinja raznolikost Benjaminovega pisanja in prvič v slovenščini prinaša številna ključna besedila.Knjiga je razdeljena na tri dele. Prvi del podaja številne doslej neprevedene ali zgolj revijalno objavljene temeljne teoretske spise iz različnih obdobij Benjaminovega ustvarjanja. Drugi del združuje dve daljši literarni besedili – »Moskovski dnevnik« in »Berlinsko otroštvo okrog devetnajststo«. Zaključni razdelek s fragmenti nas v morda najbolj čisti obliki sooči z jedrom Benjaminovega ustvarjanja, z njemu lastnim soočanjem z materialom sveta.Izbor izrazito nagovarja širše bralstvo, saj združuje besedila, s katerimi nas Walter Benjamin, ki je sicer pogosto obravnavan kot precej hermetičen avtor, mehko vpelje v lastni opus in metodo. Naj gre za portrete Moskve ali Berlina, teoretsko obravnavo Miki Miške ali Charlesa Chaplina – Benjaminova misel s silno vizionarsko prodornostjo ne nagovarja zgolj dilem polpreteklosti, marveč predvsem naš čas.

Recenzije

»Benjamina (1892–1940), nemškega judovskega filozofa, ki je vpliven še skoraj osem desetletij po svoji smrti, v slovenščini že poznamo po nekaj knjigah, kot so njegovi Izbrani spisi, Hašiš in Enosmerna ulica, ki je pri Študentski založbi izšla leta 2002. Usoda in značaj prinaša raznovrsten pregled Benjaminovih besedil in ustvarjanja, od spisov (Dialog o današnji religioznosti, O programu prihajajoče filozofije itn.) prek dveh njegovih avtobiografskih proznih segmentov, ki sta najbolj obsežna dela knjige (spomini na mladost v Berlinu, seveda pisani za nazaj, s položaja misleca, in Moskovskega dnevnika, o mestu, ki ga je obiskal pozimi 1926–1927). Zadnji del predstavljajo Benjaminovi fragmenti, kratke, včasih tudi samo enostranske zabeležke o posameznih temah, med katerimi pa seveda izstopajo tudi daljnosežne ideje, denimo kratki esej Kapitalizem kot religija, s katerim je že pred desetletji napovedal današnje stanje neoliberalističnega duha, ki razen obstoječega načina delovanja družbe ne vidi nobene druge možnosti. Globok vpogled v idejni svet Benjaminove misli.(Samo Rugelj; Bukla)«

O avtorju

Walter Benjamin (1892 – 1940) se je rodil v Berlinu. Bil je filozof, pisatelj in prevejalec. S svojimi deli je zaznamoval filozofijo prve polovice 20. stoletja in pustil pečat na področju literarne kritike in historičnega materializma. Sodeloval je s frankfurtsko šolo in nemškim dramatikom Bertoltom Brechtom.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja