Skip to content

V tem mrazu

Avtor: Svetlana Makarovič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Klasika, Poezija


  • leto izida: 2015
  • št. str.: 102
  • isbn: 9789612840631
  • cena: 29,00 EUR

O knjigi

V tem mrazu prinaša štirideset pesmi Svetlane Makarovič; napisane so bile že dolgo tega ali prav pred kratkim, spisane na novo ali – skupaj z avtoričinimi risbami – predrugačene v govorico, kot jo je pesnici narekovala zima. To so pesmi, ki tulijo s hudim vetrom, z zanosom snežnega meteža pometejo z navideznostmi in izvoljenke otrpnejo v zraku kakor zasrežene vrtnice. Predramijo globoko spečo bolečino, saj zdržijo dolgo sredi najhujše zime – vse dokler jaz ne pomeni mraz. A obenem so to tudi pesmi, ki pritajene ob zemlji počivajo s prvim zapadlim snegom in spregovarjajo s pridušenim glasom zaljubljencev. V vsakem primeru gre za poezijo, ki ne zamrzne v času; s samoumevnostjo snežink drsi skozi stoletja in vedno znova pristane tam, kjer smo se kot ljudje še zmožni ogreti za resničnost – čeravno zmrazi do kosti.

Recenzije

»Svetlana Makarovič je eden najpomembnejših slovenskih umetnikov vseh časov, in nalašč uporabljam generični spol, ker jo razpravljalci pogosto razglasijo za največjo pesnico, kot da bi jih imeli toliko, da bi jo lahko s tem odpravili, medtem ko ima moška četica svoje heroje. (Tanja Lesničar Pučko, Dnevnik)«

O avtorju

Svetlana Makarovič (1939, Maribor) je začela svojo kariero kot poklicna gledališka igralka. Danes je pisateljica, pesnica in ena najbolj prepoznavnih slovenskih avtoric. Objavila je več pesniških zbirk in pustila pomemben pečat na področju literarnega ustvarjanja za mlajše generacije. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada in veliko Prešernovo nagrado.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja