Skip to content

Vojna in terpentin

Avtor: Stefan Hertmans

Prevod: Saša Pavlovič

Del zbirke: Žepna Beletrina

Kategorija: Klasika, Zgodovinski roman


  • leto izida: 2015
  • št. str.: 387
  • isbn: 9789612840525
  • cena: 9,90 EUR

O knjigi

Roman Vojna in terpentin je izšel ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne in takoj vzbudil veliko mednarodno zanimanje. Zgodba nas popelje skozi avtorjevo odkrivanje življenja njegovega pokojnega deda ob branju spominov, ki jih je ta pri sedemdesetih zapisal v dva zvezka in ju podaril svojemu vnuku. V teh zapisih odlikovani vojak in slikar Urbain Martien obuja spomine na svoje otroštvo ter življenje v času prve svetovne vojne. Avtor z odkrivanjem teh zapisov predstavi njegovo težko življenje – otroštvo v Gentu, mladostno delo v železarni, vpoklic v vojsko in težko vojaško življenje na fronti, njegovo neizpolnjeno pravo ljubezen ter slikarsko obarvana stara leta – življenje med vojno in terpentinom, ob tem pa se Hertmansu razkrivajo tudi skrivnosti dedovih slik.

Recenzije

»Tik pred smrtjo je Urban Martien, ded Stefana Hertmansa, svojemu vnuku podaril dva stara zvezka, ki se ju je ta v strahu pred nepričakovanimi skrivnostmi dolga leta bal odpreti... (Biblos)«

O avtorju

Stefan Hertmans (1951) je eden izmed najvidnejših in najbolj profiliranih flamskih avtorjev, doma in v tujini nagrajevani pesnik, pisatelj in esejist z zavidljivim opusom ter predavatelj na najuglednejših evropskih univerzah. Stalni gost mednarodnih podijev domače in tuje bralce navdušuje s svojimi eruditskimi, poetičnimi besedili, v katerih se pogosto dotika tem spominjanja, otroštva ter odnosa med domišljijo in resničnostjo. Kljub že več kot tri desetletja trajajoči uspešni pisateljski karieri pa je avtor največji preboj zagotovo storil s svojim Stefan Hertmans (1951, Gent, Belgija) je eden izmed najvidnejših in najbolj profiliranih flamskih avtorjev, doma in v tujini nagrajevani pesnik, pisatelj in esejist z obsežnim opusom ter predavatelj na najuglednejših evropskih univerzah. Kljub že več kot tri desetletja trajajoči uspešni pisateljski karieri pa je avtorju največji preboj zagotovo uspel s svojim zadnjim romanom Vojna in terpentin.

Več o avtorju