Skip to content

Za pol neba

Avtor: Miljana Cunta

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Poezija


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 86
  • isbn: 9789612422707
  • cena: 18,00 EUR

O knjigi

Ubrana tenkočutnost, prepadi dvojine in posebna zaveza tradiciji, ki ni ne opora ne utesnjujoči jopič, marveč sogovornik, sokrivec, tišinasta sestra. Seveda se izmika oznakam, kot se vsaka dobra poezija izmika senci, ki jo meče po bralcu, a vseeno: redko so pesniški prvenci zapisani s tako mero ustvarjalne zrelosti, prisluškujejo izviru z ušesom, uglasbenim po velikih modernih in klasičnih tekstih, ter se obenem ne bojijo drzne jezikovne čutnosti, kot v pričujoči knjigi Miljane Cunta Za pol neba. Zastavek teh pesmi je velik. Njemu ustrezno vprašanje, implicitno zastavljeno v njih, ni preprosto vprašanje kakšnega ali čigavega neba. Vprašanje je neprimerno bolj drzno: Kaj je z drugo, z zmeraj drugo polovico neba, ki se izmika sleherni pisavi?

Recenzije

»Pesniški prvenec Miljane Cunta, ki nosi v naslovu polovico neba, a zadošča za polno zbirko hrepenenja, fascinacije in prosojne ženske lepote ...«

O avtorju

Miljana Cunta (1976, Šempeter pri Gorici) je na Univerzi v Ljubljani magistrirala iz angleške književnosti na Univerzi v Ljubljani. Bila je programska vodja festivala Vilenica (2005–2009), koordinatorica programa festivala Fabula 2010 in programska vodja festivala Fabula 2011. Iz angleščine je prevedla izbrane pesmi G. M. Hopkinsa, M. Hopwood in C. G. Rossetti. Revijalne objave njenih pesmi so izšle v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji. Njen pesniški prvenec Za pol neba je bil nominiran za Veronikino in Jenkovo nagrado.

Več o avtorju