Skip to content

Zataknjena v pomladi

Avtor: Tina Vrščaj


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 141
  • isbn: 9789612422721
  • cena: 22,00 EUR

O knjigi

Življenje v romanu Zataknjena v pomladi je sestavljeno iz spanja, sanj in besed. Sanje so za literarno junakinjo – devetnajstletnico, ki je rada sama in katere glavni hobi je razmišljanje – dom, v katerem se počuti najbolj varno, in izhod iz sveta, ki ni narejen po njeni meri. Prvenec Tine Vrščaj Zataknjena v pomladi »je točno to, kar vidite«. Je kritika sodobne družbe in hvalnica življenju; nenavadna ljubezenska zgodba; intimni klic mladega dekleta; poetičen čustveni kolaž. Lepljenka impresij, ki jih pripovedovalka preseje skozi svoje sanje in jim nato pusti na papir. Z besedami nas vabi, da z njo začutimo domotožje po sanjah.

Recenzije

»Prvenec mlade slovenske avtorice Tine Vrščaj je kratek roman o dekletu na pragu odraslosti, ki življenje doživlja v polrealnem spektru. V ospredju je razmerje s polbožanskim Thorom, čigar ime in odsotnost včasih pri bralcu porajata dvom, ali gre mogoče le za fantazmo, za le še eno sanjarijo. Dialog med glavno junakinjo in njenim fatalnim ljubimcem poteka predvsem prek pisem, s katerimi se začenjajo poglavja. Pripovedna perspektiva je zožena predvsem na zasanjano, skoraj najstniško doživljanje nekega razmerja. Pravzaprav gre za zgodbo, ki jo je v svojih mladostnih letih doživel marsikateri bralec in se lahko prepozna v njej, na svoj račun bodo TU prišli ljubitelji lirizirane proze. (www.dobreknjige.si)«

O avtorju

Tina Vrščaj (1987, Ljubljana) je pisateljica in kritičarka. Doslej je objavila romana Zataknjena v pomladi in Odradek. Leta 2009 je bila zmagovalka Literaturinega natečaja za najboljši robni zapis leta.

Več o avtorju