Skip to content

Zbiralec svetov

Avtor: Ilija Trojanow

Prevod: Brane Čop

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Klasika


  • leto izida: 2015
  • št. str.: 491
  • isbn: 9789612840495
  • cena: 29,00 EUR

O knjigi

Britanski raziskovalec, prevajalec, pisatelj, vojaški častnik, etnolog, lingvist, vohun, kartograf in diplomat Sir Richard Francis Burton je zagotovo ena najbolj ekscentričnih figur 19. stoletja. Prepotoval je britansko Indijo, Arabijo in Vzhodno Afriko, kjer je skupaj z Johnom Hanningom Spekom med iskanjem izvira reke Nil odkril Tanganjiško jezero. Bil je prvi Evropejec, ki se je udeležil svetega romanja v Meko, preučeval je življenje in filozofijo indijskih brahmanov ter v celoti prevedel Tisoč in eno noč ter Kamasutro. Pričujoči roman Zbiralec svetov pa ni zgolj dokumentarni opis potovanj britanskega kolonialnega častnika, temveč izjemno literarno delo, oprto na biografijo raziskovalca, ki je svoje življenje posvetil razumevanju svetov, drugačnih od njegovega.

Recenzije

»Bolgarsko-nemškega pisatelja Ilijo Trojanowa (1956) v slovenščini že poznamo po proniciljivem eseju Odvečni človek in izzivalnem romanu Tajanje. Zdaj pa smo dobili še prevod njegovega najbolj znanega dela, napisanega v nemščini leta 2006, ki je bilo tudi nagrajeno, z njim pa se je pisatelj uveljavil tudi mednarodno. Obsežni Zbiralec svetov je redka zlitina dveh leposlovnih žanrov, vrhunsko literarizirane biografije in pustolovskega romana, saj ima v svojem epicentru Sira Richarda Francisa Burtona, ki je veljal za enega največjih avanturistov, obenem pa tudi raziskovalcev v viktorijanski dobi. Burton (1821–1890) je prepotoval tako Britansko Indijo kot tudi Arabijo in Vzhodno Afriko, kjer je med iskanjem izvira reke Nil odkril Tanganjiško jezero, bil je prvi Evropejec, ki je romal v Meko, preučeval je življenje in modrosti indijskih brahmanov, prevedel pa tudi celotno Tisoč in eno noč ter Kamasutro, ki sta obe predstavljali dokaj šokantni srečanji Zahoda z vzhodnjaško literaturo in erotiko. Trojanow nas poglobljeno (v zvezi z Burtonom je opravil obsežno raziskovalno delo) in zavzeto pelje skozi pustolovčevo življenje in nam v bogatem jeziku mnogih lokalnih kulturnih posebnosti skozi Burtonovo perspektivo pokaže, kako so potekala srečavanja med Zahodom in Vzhodom na osebnem nivoju, denimo njegov odnos z indijskim služabnikom ter spoznavanje Indije ali pa nekdanji suženj, ki ga vodi proti Nilu. Leposlovni biografski potopis, ki nas umetelno vodi po poteh časa, ko svet še ni bil v celoti raziskan. (Samo Rugelj; Bukla)«

O avtorju

Ilija Trojanow (1965, Sofija, Bolgarija), je pisatelj in pravnik.. Pisateljski prodor mu je uspel leta 2006 z romanom Zbiralec svetov. Živel in delal je na različnih koncih sveta, zaenkrat se je ustalil na Dunaju.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja