Skip to content

Zvok stvari, ki padajo

Avtor: Juan Gabriel Vasquez

Prevod: Kristina Koritnik, Tina Podržaj

Del zbirke: Žepna Beletrina


  • leto izida: 2016
  • št. str.: 288
  • isbn: 9789612841645
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Ko Antonio Yammara, štiridesetletni predavatelj prava v Bogoti, prebere novico o ustrelitvi povodnega konja, ki je pobegnil iz zapuščenega živalskega vrta zloglasnega narkomafijca Pabla Escobarja, se v njem sproži val spominov. Vrnejo ga v sredo devetdesetih, ko ga je za vedno zaznamovalo kratko poznanstvo s skrivnostnim Ricardom Laverdejem, ne samo z brazgotino strelne rane, ampak z razpletanjem življenjskih zgodb nedolžnih posameznikov in posrednih žrtev krvavega spopada med državo in trgovci z drogami. Zvok stvari, ki padajo je peti roman priznanega kolumbijskega avtorja in prevajalca Juana Gabriela Vásqueza (1973), za katerega je med drugim prejel literarno nagrado Alfaguara (2011) in International Dublin Literary Award (2014).

Recenzije

»Če ima prej bralec vseskozi občutek, da pisatelj nalašč zaustavlja dogajanje (ko na začetku pretirano podrobno opisuje Yammarovo razmišljanje in njegovo skromno življenjsko dogajanje), išče posamezne delčke zgodbe in ne ve točno, na kateri tir naj jo spelje, saj se malce ustavlja pri Yammarovi karieri in pričakovanju otroka s študentko, nekoliko pa pri Laverdeju, sedaj končno sestavi smiselno pripoved, jo opremi s psihologijo celega naroda, njegovih generacij, načina življenja in gledanja na Kolumbijo. S pomočjo jezikovnih sredstev in slogovnega oblikovanja vzporeja preteklost, sedanjost in prihodnost ter ustvari »zgodbo, ki se je zgodila in se bo še dogajala.« Zgodbo, v kateri slišimo padce biljardnih žogic v luknjo, letal in ustreljenih ljudi. Zgodbo, v kateri »je nekaj najbolj žalostnega, kar se lahko zgodi človeku, da ima lažne spomine«, saj si jih mora na podlagi nepopolne resnice sestaviti sam. Zgodbo, ki se je Vásquezu kljub razdrobljenemu začenjanju spisala dostojno in bo skupaj z ostalimi deli literarnih velikanov obstala kot pomemben dokument kolumbijske generacije ’77. Morda ne najpomembnejši, a vendar. (Katja Kranjc, www.koridor.si)«

O avtorju

Juan Gabriel Vásquez (1973, Bogota, Kolumbija), je eden najprepoznavnejših sodobnih južnoameriških pisateljev. Tema in slog avtorjevega pripovedovanja pričata o začetkih novih časov za latinskoameriško literaturo – od magičnega realizma k razčarani in nasilni realnosti dežele. Za svoja dela je prejel številne domače in mednarodne literarne nagrade.

Več o avtorju