Skip to content

About

Beletrina, zavod za založniško dejavnost (do leta 2014 Študentska založba) deluje že dobri dve desetletji. S svojim izbranim domačim in prevodnim knjižnim programom – leposlovnim, esejističnim in humanističnim - je postala eno osrednjih stičišč in virov literarnega življenja in ena izmed najbolj produktivnih slovenskih založb ter standard za kakovost - tako v leposlovju kot v humanistiki, posebno pozornost pa namenjamo tudi oblikovanju knjig in pristopu k bralcem.

Beletrina izdaja knjige v knjižnih zbirkah Beletrina, Koda in v Posebnih izdajah, ima organizirano redno mrežo nastopov svojih avtorjev po vsej Sloveniji in redno organizira obiske tujih avtorjev v naših krajih. Med zbirkami je najbolj prepoznavna leposlovna zbirka Beletrina, ki je v zadnjih letih postavila nove standarde kakovosti na področju izdajanja leposlovja. Njen program združuje literarno klasiko in novosti, naši avtorji so tako slovenski klasik kot avtorji mlajše generacije. Ob tem smo tesno povezani z mednarodnim prostorom. Pri prevodih sledimo najbolj zanimivim trendom v elitni literaturi, naše knjige redno izhajajo v tujini.
 
Založba Beletrina vsako leto organizira dva vrhunska literarna festivala: mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina (www.stihoteka.org), ki zadnji teden avgusta popestri dogajanje na Ptuju in obiskovalcem prestavlja  pesnike in pesnice z vsega sveta, ter festival Fabula - literature sveta (www.festival-fabula.org), ki privablja zvezdniška imena na področju proze z vsega sveta.

Pod okriljem založbe delujeta tudi literarni portal www.airbeletrina.si, ki z neodvisnim uredništvom spremlja, komentira in analizira splošno literarno dogajanje doma in po svetu in evropska pesniška platforma www.versopolis.com, ki je nastala z namenom ustvarjanja priložnosti za perspektivne evropske pesnice in pesnike, saj jim omogoča, da se uveljavijo tudi zunaj meja svoje domovine. Versopolis je od marca 2016 tudi spletna revija za poezijo, knjige in kulturo.

knjigarni Beletrina na Novem trgu 2 v Ljubljani poleg stalnih popustov nudimo darilne bone in pester izbor knjig slovenskih avtorjev v tujih jezikih.

 

Kontakti:

Tajništvo: (01) 200-37-00
Mail: info@zalozba.org
 
Knjigarna Beletrina: 040 978 255, Mail: knjigarna@beletrina.si 
Spletna naročila:
Tel.: (01) 200 37 00 in (01) 200 37 10
Mail: prodaja@zalozba.org

Promocija in PR: (01) 200-37-17
Mail: ada.cajnko@zalozba.org

Biblos: (01) 200-37-05, matic.razpet@zalozba.org


Awards

  • Nordic Noir Thriller of the Year Award Sweden 2017
  • Shortlisted for the Book of the Year Award Sweden 2017